Съвети за снимане на бързо движещи се обекти

Да уловиш птица в полет или моментът в който любимият ти футболист вкарва топката във вратата на противника, това си е предизвикателство за всеки фотограф. Бързо движещите се обекти са трудни за снимане, защото изискват високи скорости на затвора (ако не искаме да са размазани на снимката), а това означава широко отворена бленда и много малка дълбочина на рязкост. Използването на телеобективи, при които дълбочината на рязкост и без това е малка, прави задачата още по-трудна.

Ето няколко полезни съвета за тези, които са решили да отделят от свободното си време за да снимат бързо движещи се обекти.

bi1

Използвайте по-високи чувствителности на апарата. Това ще ви позволи по-бързи скорости на затвора при по-затворена бленда и ще ви осигури по-голяма дълбочина на рязкост. Не забравяйте, че дълбочината на рязкост е около една трета пред точката на фокусиране и две трети след нея.

Ако знаете траекторията на обекта, фокусирайте предварително в някоя точка и изчакайте с полунатиснат спусък обектът да влезе в зоната на фокуса. Тогава натиснете спусъка до край.

Ако обектът се движи бързо, гледайте не само през визьора, но се опитвайте да го следите и с другото око, защото в противен случай, може обектът ви внезапно да излезе от рамката на визьора и особено с телеобектив, трудно ще го откриете отново.

Добре е в такива случаи да използвате опцията “серийна снимка” на фотоапарата. Няколкото кадъра в секунда ще ви позволят после, когато имате време да изберете най-подходящия от тях.

Използвайте опцията “следящ фокус”, ако апаратът ви има такава.

bi9

В случаите, когато снимате бързо движещ се обект не разчитайте на автоматичния режим на апарата. Най-добре е да изберете предварително скоростта или в краен случай да използвате програмата за бързодвижещи се обекти от менюто на апарата. Каква скорост на затвора ще изберете зависи от скоростта на движение на обекта и от ъгъла под който той се движи към вас.

Ако обектът не се движи фронтално срещу вас, можете да го следите с апарата. Стремете се скоростта на движение и скоростта на следене да съвпаднат, тогава можете да използвате и по-бавни скорости, което ще размаже фона и ще открои обекта ви още по-ясно, като същевременно ще създаде в снимката едно усещане за скорост.

Можете и умишлено да използвате бавна скорост, това ще размаже движещия се обект и също ще предаде усещането за движение. В такъв случай, внимавайте, останалите обекти в снимката да са с добър фокус и рязкост. Понякога се получават интересни ефекти. Заслужава си да опитате, още повече, че с цифровия апарат не хабите лента.

bi8

Източник: photo-forum.net

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty + 6 =