Ръководство за снимки на пейзажи

Всеки има свое мнение как да заснема пейзажи. Но истината е, че има тайни техники, при спазването на които ще правите пейзажни снимки с голям успех. Следвайте тези 8 стъпки и винаги когато сте навън, ще заснемате първокласни пейзажи.

Усъвършенствайте тези техники на пейзажна фотография, след което можете да добавяте свои творчески техники, за да създавате наистина удивителни пейзажи. Нека започнем със стъпките…

 

Задайте качеството на снимката на RAW + JPEG

Landscape_photography_tips_DCM120.feature.fileformat

Задайте вашият фотоапарат да снима във формат RAW (“суров”, т.е. снимката изисква последващо конвертиране) и JPEG, ако е възможно. Ако получите излагането (експозицията) на сниманото място, т.е. ако снимката е готова без да се изискват допълнителни настройки по нея, JPEG ще се справи, но ако желаете да настройвате впоследствие снимката в Photoshop, тогава RAW формата е по-предпочитан. RAW формата съдържа също така по-тонална и цветова информация, особено когато става въпрос за широки области на цвят, като небето например.

 

Използвайте ISO 100/200

Landscape_photography_tips_DCM120.feature.iso_

Настройте фотоапарата си на най-ниското ниво на чувствителност към светлината (най-ниско ISO), което е достъпно в менюто ви, без да избирате разширени ISO опции. За повечето камери, това ще е ISO 100, но може да е също така ISO 200. Ниските нива на ISO са основна настройка, когато искате да получите пейзаж без смущения в снимката. (искам да вметна само, че колкото е по-високо числото на ISO, толкова чувствителността към светлината е по-голяма)

 

Снимайте в f16 на A/AV

Landscape_photography_tips_DCM120.feature.moody_aperture

Колкото по-малък е отвора, толкова повече ще имате дълбочина на полето пред вас. Настройване на по-малък отвор означава да зададете по-голямо f-число. За да го настроите, изберете Приоритет на Отвора (Aperture Priority) и метод A/Av, след което скалирайте (определете) отвора.

 

Използвайте надежден статив

Photography_tips_using_a_tripod.main1_

След като сте направили всички нужни настройки на вашият фотоапарат, сложете го на статив. Първо разширете дебелите части на краката на статива и бъдете сигурни, че той стои стабилно на тях. Настройте Mirror Lock-up опцията, за да намалите риска от разклащане на камерата. Опцията Mirror Lock-up се използва точно, за да се намалят вибрациите. И последно, добавете дистанционно за отдалечено снимане.

 

Творете извън центъра

SAMSUNG CSC

Някои кадри работят с обекта в центъра на рамката, но обикновено ще получите по-балансиран кадър, ако обекта е извън центъра. Когато правите снимки, поставяйте ключовия елемент на “третите” в рамката. Също така потърсете водещи линии и обекти, които да са на преден план, за повече дълбочина на пейзажа.

 

Фокусирайте върху третите

Camera_tips_DCM127.shoot_basics.offcentre03b

Фокусирайте върху третите на сцената, за да получите максимална дълбочина на полето. Ако някоя от точките ви на фокусиране стои над ръба, на който искате да се фокусирате, тогава използвайте автофокус. Ако пък не, изберете най-близката точка, по принцип автофокуса използва тази точка, след което сменете обектива на ръчна настройка, за “да заключите” фокуса.

 

Направете тестова снимка

Landscape_photography_tips_DCM117.shoot_core.step2_

Направете снимка за тест и проверете хистограмната графика. Графиката трябва да е приблизително по средата на сцените със “средни тонове” на цветовете. Към ляво проверявате за тъмни сцени, а към дясно за по-ярки. Във всички случаи е важно графиката да не е отрязана или подрязана в който и да е край.

 

Настройте експонацията

Landscape_photography_tips_DCM124.feature.dawn_expcompensation

Не мислите, че трябва да променяте хистограмата на ляво или на дясно винаги, има и друг начин. Натиснете и задръжте +/- бутона и го използвайте да настроите Компенсация на Експонацията (Exposure Compensation). Тази настройка ви позволява да направите снимката по-тъмна или по-светла, отколкото препоръчаната експонация. Задайте на -1, ако искате да я направите по-тъмна или задайте на +1, за да стане по-светла. Направете още една тест снимка и проверете отново, ако е нужна донастройка.

 

Надяваме се да сме ви били полезни с тези 8 стъпки за прекрасни пейзажни снимки. Проучете ги добре, изпробвайте ги и заснемете най-красивите пейзажи, които някога сте правили.

 

Източник: digitalcameraworld.com

Източник снимки: digitalcameraworld.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − 3 =