Някои от най-често срещаните грешки при нощната фотография – част 1

През лятото дните стават по-дълги, но в същото време става и по-топло. През пролетта и лятото е перфектното време да се правят опити с нощни снимки, но както можете да предположите, има много предизвикателства, с които ще се сблъскате като работите с дълги експозиции, нужни за хубави снимки през нощта. Вижте 12 от най-често срещаните грешки и проблеми при нощната фотография и нашите съвети за най-добри резултати.

Нощна фотография: Рисуване със светлина

Рисуването със светлина е един от най-лесните начини да накарате нормална нощна снимка да изпъкне. Въпреки че зависите от околната светлина през по-голямата част от деня, когато слънцето залезе, изкуствената светлина ще се превърне във ваш приятел и ще ви помогне да направите прекрасни снимки.

Когато рисувате със светлина внимавайте за следните проблеми:

2

Недоекспониране

Уверете се, че сте избрали точните настройки и най-вече ISO настройките. Когато се обработва снимката в Camera Raw, шумът би развалил цялата снимка. Изберете дали да ползвате високо ISO (до 1600 най-много), или да стоите повече време на дадено място с отворена бленда. Опитайте се да намерите баланса между естествената и изкуствената светлина.

23

Очевидно рисуване със светлина

Колкото повече светлина, толкова по-реалистичен резултат. Проблемът с това е, че на снимки като тази преекспонирането не ви дава търсената вълшебна атмосфера, която желаете от нощните си снимки. Не очаквайте перфектни резултати от първият си опит – трябват доста опити и експериментиране, докато нагласите настройките правилно и усъвършенствате техниката си.

23a

Лесно забележими източници на светлина

Избягвайте да стоите зад камерата и да рисувате със светлина само от височината на кръста си, тъй като ще е очевидно откъде е идвала светлината и земята около обекта, който снимате, ще стане твърде осветена. Ако е възможно да скриете източника на светлина и да рисувате от по-висока точка, направете го и действайте бързо.

23ab

Нощна фотография: Пейзажи с лунна светлина

Лунната светлина е прекрасна за снимки. Независимо дали снимате директно към луната, или се наслаждавате на меката светлина, с която огрява наоколо, снимането на „лунен пейзаж” дава възможност за повече разнообразие във фотографското ви портфолио. Въпреки това, когато снимате луната, внимавайте за следните грешки:

23abk

Лош фокус

Щом стане въпрос за композиция, опитайте се да изключите всеки обект, който е твърде близо до предния план. Дълбочина на острота обикновено е доста ограничена при снимане на f/4-5.6, дори като ползвате широкоъгълен обектив. Проверявайте резултатите на дисплея и оправете фокуса, ако е необходимо.

23abkq

Размазани звезди

Ако снимките ви изглеждат недоекспонирани, увеличете ISO настройката (повечето камери се представят добре до ISO 1600). Не увеличавайте веднага скоростта на затвора, защото това би довело до леки следи, оставени от движението на звездите. Това ще направи снимките ви да изглеждат размазани.

Нощна фотография: Звездни дири

Ключът към хубава снимка на звездни дири е ясно небе. Дългата експозиция ще накара звездите да изглеждат като гъсто събрани линии, заради въртенето на Земята около оста и. Ако комбинирате това с някакъв лесно разпознаваем обект, като сграда или дървета, резултатът ще е зашеметяващ. Внимавайте за следните проблеми:

23abkq1

Преминаващи самолети

Ако случайно премине самолет в кадър, всички мигащи светлини по него ще оставят линии от точки които биха били много разсейващи. Правилна настройка и намиране на точния момент ще ви помогнат.

23abkq19

Шум при дълга експозиция

Шумът не е проблем само на високото ISO, но и на много дългите експозиции. Затова най-добре да се обединят няколко по-кратки експозиции, но без шум.

Източник: photomania.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 17 =