Някои от най-често срещаните грешки при нощната фотография – част 2

Нощна фотография: Северното сияние и други феномени

Полярното сияние е мечта на всеки фотограф. Сиянието е един от най-красивите и завладяващи феномени на Земята. DSLR фотоапаратите вече са толкова напреднали, че могат да уловят тези феномени с удивително качество, но все пак има проблеми, с които може да се сблъскате, като:1

Преекспониране

С цел да се улови наситеността на сиянието и неговата форма, понякога дългите експозиции водят до размазване и изгаряне за това ползвайте ниска скорост на затвора (5-10 sec).2

Недоекспониране

Отново небето е важен фактор тук, тъй че не очаквайте пейзажът на преден план да бъде правилно експониран, освен ако няма силна лунна светлина.

3

Внимавайте със статива

Проверявайте по няколко пъти всичко, свързано със статива. Рядко се отдава на човек възможност да снима природен феномен и да не се получат снимките заради нещо като побутнат статив е грехота.

Нощна фотография: Астрофотография

Астрофотографията представлява най-трудният стил нощна фотография. Отличителното при нея е, че няма лунна светлина, която да помага за снимките. В астрофотографията светлината е толкова малко, че понякога ще се окаже, че снимате почти изцяло в мрак, и само звездите осветяват вашата снимка.

Композицията при астрофотографията е много трудна и да се правят грешки при настройките е лесно, което прави стила един от най-предизвикателните, но и най-възнаграждаващи. Ето две от най-често срещаните грешки при астрофотографията:

4

Недоекспониране

При астрофотографията един от най-големите проблеми е недоекспонирането. Високо ISO не е решение, тъй като технологията още не е толкова напреднала и ще трябва да направите компромис между нивата на ISO, звездни дири и шум, който можете да отстраните до някаква степен при обработката на снимката.

5

Обработката на снимката

Тъй като няма нищо освен сенки в нощни снимки като тези, не се притеснявайте да ползвате сериозно намаляване на шума и да експериментирате с резултата. В Adobe Camera Raw се развихрете с настройките на черното и увеличете снимката на 100%, докато не сте доволни от резултата.

Източник: photomania.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 − ten =