Как да правите изключителни снимки на птици

“The robin” или както е известна в България – червеногръдка, е най-известната птица в Обединеното Кралство, според резултатите от гласуването за най-известна птица на острова. Името и може да срещнете още като червеношийка. Птичката се среща и в България, обикновено на по-високите места в планините. Когато стане студено, обаче през есента и зимата се среща и в градските паркове и градини.

Заснемането на подобен тип птици е едно много вълнуващо начинание, което обаче би било доста трудно, ако не знаете как да се подготвите за него. За ваш късмет сте попаднали на правилното място. Нека разгледаме стъпките, чрез които да се подготвим за изключителни и неповторими снимки на птици всеки път, когато имаме тази възможност.

robin-1269678_640

  1. Подгответе вашето оборудване

Преди дори да си помислите коя птичка да снимате, трябва да отделите време за подготвяне на вашата камера. Ако се нуждаете от нова камера за тази задача, добра идея е да потърсите такава с опцията DSLR (Digital Single-Lens Reflex). Технологията, използва само една леща и по този начин визьора на камерата и заснетото от сензора и ще бъде едно и също. По този начин улавянето на птицата в снимка ще е значително по-лесно.

Типът на камерата не е единствения важен аспект, на който да обърнете внимание. За да подобрите качеството на всяка заснета снимка, бъдете сигурни, че сте изключили настройките за авто фокус и автоматична светкавица.

 

  1. Вашата настройка …

Не си мислете, че ако застанете в позиция, в която сте готов да снимате веднага, красивите сцени ще се редят една след друга пред обектива ви. Дайте си малко време за подготовка, след която шансът да заснемете нещо уникално ще е доста голям.

Запознайте се с мястото или местата, които птицата, която искате да заснемете посещава, местата на които се среща тя. Обърнете внимание дали слънцето влияе на растенията наоколо и дали това ще попречи за качеството на снимката. Освен това проучете дали птицата, която преследвате лети самостоятелно или се среща в ята. Ако е в ята, проучете местността и дали има места, където птиците се събират. Така ще имате възможност да ги заснемете от близо разстояние без да ги безпокоите. Просто ще ги изчакате да пристигнат.

camera-1030956_640

  1. Определете правилното време

Също както хората, и птиците следват определена рутина. Факт е, че птиците летят рано сутрин, за да търсят храна за тях и своите малки. Така може да проследите, какъв график следва птицата, след която сте тръгнали и ако разберете по кое време, през кои места лети, така може да и правите фотосесии през определено време. Много е вероятно, по този начин да разберете и да се срещнете с птици, които дори не сте планирали да снимате, но защо пък не.

birds-1216039_640

  1. Уважавайте вашата цел

Независимо от това колко силно желаете да заснемете дадена птица, винаги трябва да уважавате и да не нарушавате начина и на живот. Не стойте близо до птиче гнездо. Няма да ви е приятно, ако някой влезе в дума ви само, за да го снима.

Бъдете търпеливи! Не плашете птицата, за да се покаже от мястото, в което е скрита. Вместо това пригответе вашата камера и когато птичката се покаже, бъдете в готовност да заснемете перфектната снимка.

 

Ако не успеете да направите желаните снимки през първия ден, дори да сте положили всякакви усилия, не се отчайвайте. Отпочинете си ден или два и се върнете, за да потърсите други възможности, за заснемане на великолепни сцени от природата. Ако не друго, поне вече ще сте по-подготвен и ще сте по-наясно с целта ви.

 

Природата ни дава изключителни възможности за снимки и великолепни изживявания. Птиците са много красива част от тази природа. Дали сте на пътешествие или сте в най-близкия парк, ако сте любител фотограф, разходете се и запечатайте красотата на природата в снимки. Така винаги ще може да и се насладите и да я покажете на вашите приятели.

 

Източник: photographyblogger.net

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × two =