Впечатляващите ледени фотографии на Марко Корошеч

Словенският фотограф Марко Корошеч е бил наясно, че ледът и снегът могат да формират невероятни структури, но гледката, която се е разкрила пред очите му след изкатерването на планината Яворник, е надминала и най-дръзките му очаквания.

12ba

В продължение на 10 дни Словения е атакувана от опустошително студените и поривисти катабатични ветрове, наричани Бора или Бура и най-характерни за Сухата долина на Антарктида, постоянен снеговалеж и вкочаняваща всяка жива материя мъгла. Корошеч се отправя към Словенський Яворник – планински масив в северозападната част на Словения, съвсем близо до границата на страната с Австрия с идеята, че достигайки надморска височина от близо 600 метра ще може да зърне и запечата с камерата си картини – естествено творение на природата – каквито повечето от нас сме виждали единствено във филмите, пресъздадени от специалистите по специални ефекти.

12a

Стигайки до най-високите части на планината, фотографът си осигурява кристално чиста видимост към призрачните скулптури с дълги близо метър ледени шипове и искряща заскрежена повърхност, създадени с помощта на екстремните метеорологични условия, видоизменили до неузнаваемост пейзажа на близкия ски курорт.

12b                12ba1

“Обичам екстремните метеорологични условия и съм видял какво ли не, но това, което преживях през изминалата седмица, беше отвъд всичко, което съм си представял, че може да съществува”, обяснява Корошеч, който от близо 10 години се специализира в документирането на всякакъв род климатични феномени. Той е роден и израснал в малко словенско градче, където завършва гимназия, преди да продължи образованието си във факултета по математика и физика към Университета в Любляна.

12ba13            12ba131

От 2005 година насам той работи като системен администратор и специалист по информационни системи на пътната метеорологична обстановка в националната компания за пътна инфраструктура на Словения (DARS), сред чиито приоритети е оптимизацията на поддръжката на шосейната мрежа през зимата.

12ba131z            12ba131z4

От края на 2013-та година основният предмет на дейност на Корошеч е проектът Severe Weather (Сурово време Европа), свързан с прецизния мониторинг, анализ и прогнозиране на резките влошавания на времето и настъпването на тежки климатични условия на Стария континент. В средата на 2014 година той бе избран за победител в конкурса на National Geographic за пътуващи фотографи със снимката “Денят на независимостта”, направена от него в Джулсбърг, Колорадо.

12ba131z47           12ba131z479

Източник: framar.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × one =